marimari

Thursday, March 3, 2011

pengalaman bersalin si cutie pie





alhamdulillah baru ade peluang nak update blog..sangat busy dengan rutin harian bersama anak teruna tersayang..dan keadaan diri dalam berpantang..sangatsangat enjoy bermain dengan anak..hehe..terasa kehidupan kami complete dengan lahirnya zhariff izzat khair..

ceritanya bermula :

280111 -
mmg sejak awal mengandung lagi aku asik nak makan lamb chop jer..tapi masa dan keadaan menyebakan aku asyik tertangguh jer nak kuar makan lamb chop..hehe..
hubby nak bw makan kat kg. baru the ship..yang aku plak kejap nk ke TGI Fridayla, kejap nak ke menara tinjau ampangla..lastlast hari jumaat after kejer, hubby amik aku..then aku terus bagitahu nak makan lamb chop malam tue..hubby kater nak ke kg. baru takut ramai..so die pun call kawannye, tanyer kat mane ader western food yang sedapsedap..kawan die ajak makan kat SOHO bangi..kami ikut jerla..after maghrib dalam keter aku bagitahu hubby..alhamdulillah dapat gak makan western food. coz on that week aku dh nak masuk 38 minggu..siap cakap ngan hubby, entahentah esok boy keluar..hehe..mmg dh tak sabar sangat nak jumpe ng ank teruna kami..BOY adalah panggilan bby ketika dalam perut.hehe..so kitorang pun enjoyla having dinner kat SOHO bangi dengan kawan hubby sekali ng wife nye..after abis makan, hubby borakborak lagi, aku dh tak larat, perut terasa sakitsakit, so ajak hubby balik..biler sampai umah jer terus tido..

290111
3.00am -

aku bangun macam biasa untuk shishi, tibatiba ade setompok darah, agak terperanjat dan suke pun ade..coz mmg tue yang aku tunggu sejak seminggu yang lepas..hehe..
aku sambung balik tido, tiba perut terasa sakit mcm senggugut, aku mengiring ke kiri, lagi bertambah sakit..pastue erasa mcm ade something k
eluar..g check tgk lendir + darah..tukar pantyliner, sambung balik tido..ms nie dh ckp hubby sakit perut tp tunggu la jap lagi..bile baring semula sakit perut tue bertambahtambah..aku kol KPMC nurse ckp kalau tahan tunggula sampai subuh..aku pun ckp okla..sambung tido la kononnya, tp kali nie mmg tak tahan perut memulasmulas, aku ckp ng hubby, hubby suh mandi semua dulu..aku pun siapsiapla terus ke KPMC..

5.00am :

sampai KPMC terus daftar, then tunggu untuk naik ke bahagian bersalin..
dah selesai daftar aku terus masuk ke labour room untuk check CTG bby dan contraction..mase ni masih mild contraction. dgrla degup jantung bby kejap laju, kejap perlahan..biler laju tandanya contraction ade..nurse nak check bawah, tak sakit pun..hehe..bile check bukaan baru 2cm..
5.30 am :
nurse suh masuk wad dulu, die kate tunggu doc dtg tgk cmner..coz ank sulung selalunyer lambat..katernyerla..samada nak kena tahan wad or balik dulu..

7.00 am :
nurse bgtau doc suh tahan wad, nasib baik brg2 bby ng aku mmg dh ready lame dalam keter..duduk la aku dalam wad dan ditemani hubby sambil melayan sakit contraction datang..mase tak berapa sakit, boleh tahan lagi..

tgh contraction time nie, petak jadinye perutku..

8.00am :

doctor sabri dtg, check tgk bukaan, baru 3 cm.. doc kate kul dh buka 5cm or pukul 10am kiter pecah air ketuban, so dh kena duduk labour room la..agak cuak, doc kater tahan tak atau nak amik pain killer ker..aku kater leh tahan lagik..huhu..doc ckp bagus, klau boleh tak yah la amik pape..

10am :

nurse masuk suruh siap sedia nak masuk labour room..sebelum tue die bagi ubat untuk keluar segala kotoran (suruh yayakla)huhu..tak sampai bbrp saat pun terus rase nk yayak..lepas tue aku pun terus ke labour room..

dlm labour room doc check dulu bukaan, dh 5 cm..so doc pun nk pecah kan ketuban..nurse masukkan air semua dulu..bile doc pecah jer air ketuban , terasa panas jer keluar banjir aku rase..aku kembar air, air ketuban last minute terus jd banyak..agaknye aku asyik minum jer....
beberapa minit kemudian terus rase balik contraction..hubby teman aku dlm labour room..biler contraction dtg die dtg urut2 kaki aku..love u hubby...


doc sabri dtg tuk pecah ketuban...

check ctg

muke menahan sakit


11.00am :

nurse masukkan ubat kat dalam air td..nak bg cepat buka, nurse suh aku mengiring tapi terlalu sakit,tiap kali aku nak mengiring contraction dtg..nurse ng doc tanye lagi tahan tak ke nak amik pain killer..aku kater leh tahan lagi..doc suggest kalau nak amik, kena amik sekarang kalau dh buka sampai 7cm dh takleh kesian kat bby..aku ttp kate leh tahan..time nie contraction dh kerap..nurse suh aku minum sket, aku minum air kembang fantimah..doa nabi yunus sentiasa di mulut sahaja..

12pm :

time contraction selang 5 minit, nurse cek bukaan dh 7 cm, dorang tambah lagi ubat..time ni aku dh giveup coz dh tak tahan, aku mintak oksigen, nurse tak bagi, die kate sayang dh 7 cm lagi cm jer..dorang suh aku selawat, istighfar banyak2..aku terasa nak meneran, nurse kate teran jerla..keluar darah beku, agak sakit juga...tenaga dh banyak keluar, coz pagi tue juz makan roti jer..dengan mata lalok nak tido..hehe

1.00 pm :

bukaan dah 8 cm, dorang dh siap sedia peraltan, time nie mmg asik nak meneran jerla..yang kelakarnye time aku teran tue air kencing yang keluar..hahah..time doc masuk cek bukaan pundi kencing aku penuh, doc terpaksa keluarkan air kencing tue, takut bby stuck..time nie aku dgr suara mak aku kat luar..doeang dtg ramai2, dorg igt dh deliver..

2.00pm :

bukaan dah 10cm, nurse panggil doc, aku dh start push, hubby kat kepala tolong tolakkan muke ke dada, nurse kiri kanan tolong tolakkan perut ke bawah, tenaga aku dh kurang, nak dekat 6,7 kali push lahirlah zhariff izzat khair ke dunia tanpa bantuan apa2..alhamdulillah..


5 comments:

Atiqah Adnan said...

bestnye tengok bb dah keluar.. hee~
speechless.. alhamdullillah.. Allah mempermudahkan urusan bersalin awak..tahniah tau!

Riena said...

best + sedih plak baca cite awak ni.Bila dah tengok muka bb rasa gembira kan? Saya tak dapat bayangkan.Saya dah 32 weeks dah ni.Harap2 semuanya ok..

Congratulations to u.Selamat menjadi ibu yang solehah dan mendidik anak menjadi seorang yang soleh :)

i;ieta said...

atiqah: tq, semoga awk dapat jalani kehidupan ketika mengandung nie dgn penuh kesabaran.

riena : insyAllah semuanya akn selamat..banyak2 amalkan surah nabi Yunus..

cikteratai said...

wah!amat seronok tgk baby tu....Alhamdulillah semunya selamat....

Mz Nik said...

hihi seronoknye ^_^ sy bru 14 weeks ni