marimari

Friday, March 15, 2013

Tanda-tanda kecacingan


korang paham tak tajuk aku tu...hahah

punca nye, bie aku tengokmperut zhariff macam buncit jer sejak sekolah ni. terus terpikir cacingkah?kemungkinan juga. sebab ade yang kate umur dua tahun dah boleh bagi makan ubat cacing. so aku pun tanye mak, kakak ipar semua. pastuendorang kate tak kot.maybe zhariff dah kuat makan. tapi memang perasan pipinyer dah tembun sikit.bile dukung pun terase semangatnyer itu. lagilagi mummy ni kurus, memang mengahlah kan..hahaha




bile tanye kawan kat ofis. dorang cakap zhariff tidur menonggeng tak. pastue terpikir, kadangkadang ade juga terperasan. tapi bile google cari pasal ni, ade juga orang kate, tak semestinya tidur menonggeng tu kedcacingan.terus g klinik check doktor amik ubat cacing sekali yang brand ZENTEL tu..



ini aku share sikit tandatanda kecacingan:

1. Keluar cacing daripada lubang najis, atau nampak cacing pada najis
 2. Alahan kulit yang teruk - bengkak atau ruam & gatal terutama pada waktu malam
 3. Gatal sekitar lubang najis
 4. Alahan terhaap makanan
 5. Sakit perut-ciritbirit, kembung, sembelit
 6. Anemia-kurang darah ( ada cacing yang menghisap darah)
 7. Keletihan luar biasa-lesu, kurang tumpuan, kemurungan, gelisah, demam
 8. Tiada selera makan, pucat
 9. Kurang berat badan walaupun selera makan ada
 10. Mengetap gigi keika tidur malam
 11. Kedutan dan lingkaran hitam pada kelopak mata
 12. Hiperaktif
 13. Sakit Kepala
 14. Sensitif terhadap cahaya
 15. Gusi dan hidung berdarah
 16. Batuk-batuk teruk yang berpanjangan, batuk berdarah, asthma (cacing di paru-paru)





Kalau korang ade pengalaman boleh lah share yer


































7 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

boleh je kot bagi ubat tu walau takde cacing, setahun sekali rasa nya. yana ada beli sekotak haritu ada 2biji. 1 biji sekali makan, tapi dia kata pregnant takleh makan plak. So, abaikan dulu

♥cikmOt♥ said...

anak anak semua dah pernah makan ubat cacing ni..tapi tak pernah plak nengok simptom2 dia kecacingan...hurmm,m

Nurzakiah Hanum said...

ala cian dia

mamyharraz said...

ank akk tak pulak kena cacing nih..tp tgg jugak kot ada simptom2nya.

~ NANA ~ said...

pengalaman kat anak xde lagi..tp pengalaman diri sendiri ms darjah satu dulu mkn ubat cacing..skali berak keluar cacing..euwwwww~

~ NANA ~ said...

pengalaman kat anak xde lagi..tp pengalaman diri sendiri ms darjah satu dulu mkn ubat cacing..skali berak keluar cacing..euwwwww~

iietamalek said...

Yana: aah, mmg bileh pun. Setahun sekali je kena bagi...

Cikmot : hehe, tula kan...so far pun tak pernah tgk lagi zhariff keluar cacing...hehe

anum: huhu

mamyharraz: kebanyakkan zaman sekarang dah kurang kot..just bagi je ubat cacing tu...

Nana: diri sendiri pun takde pengalaman lagi..hehe